Muzeul Etnografic Sătesc, strada IV, nr. 27, o arhitectură în stil francofon sec. XVIII. Descrierea muzeului: casă având o arhitectură în stil francofon, accesul în subsol din curte se face printr-un hol spre cele două încăperi, una cu intrare si din stradă. Încăperea din fată a avut diferite functiuni, inclusiv comerciale iar cea din spate avea rol de pivnită. Ambele încăperi au boltă semicilindrică din cărămidă. La subsol se distinge un arc de asemenea din cărămidă, cu rol de sustinere a zidului de la parter. Accesul la parter se face printr-o scară de lemn din curte care conduce spre un mic hol deschis spre exterior. De aici se deschide accesul atât spre pod cât si spre celelalte spatii de la parter. În partea dinspre stradă a imobilului sunt dispuse două încăperi. La camera mică, amplasată în stânga, accesul se face direct din cerdac, în timp ce la camera mare din fată se intră prin camera de zi. De aici, există si un acces spre camera din spate. Încăperea mare din fată are tavanul tencuit si decorat cu structură de factură barocă, încă un element de datare a monumentului. Celelalte încăperi au tavanul din lemn, cu grinzi aparente.
Program de funcționare: luni – vineri între orele 8.00 – 15.00.
Biserica Ortodoxă cu hramul Buna Vestire, din comuna Cristian, judeţul Sibiu este datată din anul 1790, 23 noiembrie. O primă biserică din lemn se pare să fi existat înaintea acesteia. Tot în 1790 a fost execuată şi fresca, terminată în exterior la 23 noiembrie. O astfel de inscripţie păstrându-se deasupra ferestrei estice a altarului, dar şi în spatele crucii de pe catapeteasma altarului, la interior, în partea inferioară, apoi o alta la Proscomidiar. Un alt an privind pictura interioară este 1805, sub semnătura lui Ioan Zugrav.
Adresa: str. XIII, nr. 6, Cristian, județul Sibiu, pe DN1, în partea de nord a comunei.
Monumentul (înscris în categoria B a monumentelor istorice în Monitorul Oficial Nr. 646 bis., cu Nr. Crt. 523 şi cod LMI: SB-II-m-B-12370) are proporţiile reduse ale unui paraclis şi se leagă de tradiţia bisericilor romanice din Sud-Estul Transilvaniei înălţate între sec. XIII – XV. Se integrează în stilul transilvănean cu o arhitectură de sinteză de elemente bizantine, cu influenţe de stil romanic şi gotic, stil specific în zona Sibiului la bisericile construite în secolul al XVIII-lea. Turnul clopotniţă este deasupra intrării, la apus este construit în plan pătrat şi are acoperişul piramidal înalt.
Biserica prezintă o pictură murală foarte valoroasă, în tehnica frescă (culori dizolvate în apă sau apă de var, aplicate pe tencuiala umedă) şi a fost realizată şi restaurată de-a lungul timpului de pictorii Stan Zugrav şi Ioan Zugrav în 1790 (Altarul), Ioan Zugrav în 1805 (Naosul), Ciobanu Gheorghe Firmilian (Pronaos şi Pridvor în 1971, până la înlăturarea ei în 2009), Bîrhală Mihail Gabriel în mai-septembrie 2009 (restaurare completă) şi repictare Pronaos şi Pridvor (2009) de către pictorul Mihail Fordea în colaborare cu Magdalena Ionescu. Unele inscripţii găsite pe pereţii pictaţi, conform studiului şi documentaţiei pictorul Bârhală Mihail şi Codrescu Marcel, din 2008, se pare că pronaosul şi pridvorul nu au fost pictate niciodată până în 1971.
Biserica Evanghelică Sfântul Servatius, declarată monument istoric;
Cetatea Cristianului, atestată la 1223, în incinta căreia se regăseşte Biserica Evanghelică; Este obiectivul turistic principal al localitătii, toate grupurile de vizitatori dorind să-l viziteze si să cunoască, astfel o parte din istoria acestor locuri. Acest monument istoric este compus din biserica foritificată şi este închinat „Sf. Servatius”. Ea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIII – lea ca o basilică romană cu trei nave. În jurul anului 1500 pentru protecţia bisericii se ridică două rânduri de ziduri în forma unui pentagon neregulat; în fiecare colţ se construieşte câte un turn de apărare patrulater. Zidurile erau despărţite între ele printr-un şanţ de o lărgime de mai puţin de trei metri. Se mai văd patru din cele cinci turnuri pătrate care flancau poligonul neregulat al incintei. Turnul de deasupra porţii de pe latura apuseană a dispărut. Altarul cu ,,Răstignirea”, ca tablou principal datează din anul 1719 şi este un document al artei baroce din ţară. Încastrarea altarului în stil rococo a fost adăugată în secolul al XVIII – lea. Casa parohială cu etaj a fost construită din piatră şi cărămidă pe la 1500 şi este un monument istoric.
Vizitarea turnului clopotniţă permite oricărui turist şansa unică să admire localitatea de sus, de la înalţimea de 63 metri.
Staţiunea Păltiniş, situată la 1442m altitudine, edificată la 1894 pe teritoriul comunei Cristian, administrată de către Municipiul Sibiu.
Staţiune turistică permanentă, situată în Carpaţii Meridionali, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, statiunea Păltiniş este cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România. Se întinde într-o pădure de conifere, la altitudinea de 1442 de metri. Staţiunea Păltiniş este o destinaţie extrem de căutată în special pentru împătimiţii sporturilor de iarnă dar si pentru calitatea aerului pur din această staţiune o recomandă din plin în tratarea asteniilor, a surmenajului fizic şi intelectual, a anemiilor, a sechelelor pulmonare, precum şi a deficienţelor de creştere la copii.
Arka Park Păltinis, se află în inima naturii, la doar 24 de km de Sibiu, în superbă zonă a Păltinișului, îți oferă o combinație unică de activități pentru toate vârstele, reprezentând un mod încântător de a-ți petrece timpul liber. Aici poți experimenta aventuri de neuitat alături de întreaga familie, de prieteni sau colegi. Parcul de aventură Arka Park este locul ideal pentru a petrece o zi în aer liber, practicând activități sportive, bucurându-te de aer curat și de o priveliște minunată.
Comuna Cristian dispune de o bază de cazare foarte atractivă. Capacitatea de cazare şi de oferte turistice a crescut de la an la an, astfel în 2011 putem prezenta următoarele:
PENSIUNI şi MOTELURI:
Hotel Spack
Cristian, str. II, nr. 9
Pers. contact – Spack Herman
Telefon 0269/579.262
Pensiunea Daniela
Cristian, str. XIII, nr. 56
Pers. contact Sterp Genica
Telefon 0741/050.880; 0743/133.057
Pensiunea Kasper
Cristian, str. XI, nr. 26
Pers. contact Apostol Ioan
Telefon: 0269/579296
Pensiunea Casa Pandora
Cristian, str. XXIV, nr 12
Pers.contact Prodea Ioan
Telefon 0269/579.717; 0742/205108
Pensiunea Karla
Cristian, str. X, nr. 6 A
Pers. contact Reuss Maria
Telefon 0269/579104
Pensiunea Cibinului
Cristian, str. XI, nr 121
Pers. contact Voicu Ilie
Telefon 0744/771873
Pensiunea – PFA. Păucean Ştefan
Cristian, str. X nr. 13
Pers. contact Păucean Ştefan
Telefon 0744/548696
Motel – Restaurant SC IZABEL PROD SRL
Cristian DN1 Km 321+650
Pers. contact Radomir Gheorghe
Telefon 0741/191.920