Istorie

Acasa / Istorie
Istorie

Asociaţii culturale şi economice la care a aderat comuna Cristian

Asociaţia de înfrăţire Leuven-Belgia şi Cristian-Sibiu

Comuna Cristian este înfrăţită cu oraşul Leuven din Belgia. În urma politicii de sistematizare forţată a satelor româneşti iniţiată de regimul Ceauşescu , la începutul anilor 80, oraşul Leuven, situat  în Provincia Brabant din Belgia a decis în sesiunea din 16 octombrie 1989 să adopte satul Cristian, judeţul Sibiu din România.

Din 1989 şi până în prezent numeroase delegaţii din Leuven – Belgia au venit la Cristian – Sibiu, aceste cuminând cu vizita Suveranilor Belgiei, Regele Albert II şi Regina Paola în 9 iulie 2009.

 

Asociaţia ,,Prietenii berzelor” din Cristian

Cristianul ocupă locul întâi pe ţară în ceea ce priveşte populaţia de barză albă.

În toamna anului 2008 patru prieteni au pus mână de la mână şi au înfiinţat o asociaţie care încearcă să facă mai mult pentru barza- „ceconia-ceconia”. Asociaţia desfăşoară numeroase activităţi în scopul cunoaşterii şi protejării berzei albe. Până în prezent au fost îngrijite în adăpostul provizoriu din localitate 13 berze. Un proiect ambiţios si cu bătaie lunga este construirea unui centru de reabilitare pentru berze  în Cristian.

 

Asociaţia Reuniunii Mărginenilor

În ultimii ani Cristianul a căutat să-şi dezvolte relaţiile de vecinătate şi colaborare cu satele din jur. În acest scop conducerea primăriei şi-a exprimat dorinţa de a fi inclusă în Asociaţia Reuniunii Mărginimii cu sediul în oraşul Sălişte,  organizaţie ce continuă tradiţiile fostei Asociaţii Generale a Mărginenilor, fondată în 1936 cu sediul în Bucureşti.

Din această asociaţie fac parte oraşele si comunele din Mărginimea Sibiului dar şi comunele aflate în mărginimea de cealaltă parte a Carpaţilor, Vaideeni, Polovragi, Novaci şi Baia de Fier – Argeş. Dorinţa Primăriei Cristian este justificată prin portul comun, obiceiuri şi tradiţii comune şi practicarea fenomenului de transhumanţă a crescătorilor din Cristian.

Asociaţia, prin statutul său îşi propune, printre altele: conservarea şi perpetuarea tradiţiei mărginenilor; reprezentarea, sprijinirea şi apărarea intereselor mărginenilor; sprijinirea reorganizării educaţiei, a învăţământului profesional, cu accent pe profesiile tradiţionale: agricultori, oieri, meşteşugari, etc., precum şi accesarea de fonduri europene pentru protejarea siturilor de importanţă comunitară.