Proiectul denumit ”Amenajare pista de biciclete si alee pietonala in pădurea Razi”, a fost gândit pentru a fi o alee asfaltata, similară cu cele din parcurile din Sibiu, care are ca scop încurajarea mișcării în aer liber, atât pentru plimbarea în natură a locuitorilor comunei Cristian, cât și pentru cei care folosesc biciclete de tip mountainbike de plăcere. În acest sens am contractat serviciile unei firme specializate, care sa facă studiul de fezabilitate și documentația tehnica pentru acest proiect.
Pentru aceasta lucrare, desfășurată in pădurea Razi si pe Drumurile de Exploatare cu numerele 19, 235, 260, 265 si 267 deținute de Comuna Cristian la momentul desfășurării investiției, s-a emis de către responsabilul pentru urbanism de la acea vreme, certificatul de urbanism cu nr. 87 din 30.03.2022, (fapt care certifica proprietatea asupra dumurilor), prin care ni se cerea pentru efectuarea lucrării doua avize, planul de situație vizat OCPI si avizul Ocolului Silvic, administratorul terenului, avize pe care le-am obținut.
Proiectul tehnic pentru amenajarea pistei împreună cu devizul general s-au adoptat prin HCL nr. 65/2022, toți consilierii locali fiind de acord cu proiectul si cu devizul acestei investiție.
Prin adresa cu nr. 5581/15.02.2022 de la Ocolul Silvic Cindrelul R.A. ni s-a comunicat acordul pentru efectuarea lucrărilor si prevederile Legii 197/2020, Articolul 54, alineatele (4) si (5) conform carora amenajarea in fondul forestier a potecilor, a traseelor pentru plimbare, alergare si pentru biciclete se poate face cu acordul administratorului si nu necesita autorizație de construire daca nu implica tăieri de arbori, daca se folosesc materiale din pământ, lemn si pietriș sau lianți naturali.
Având in vedere avizul de la Ocolul Silvic, prin care eram limitați la lucrările pe care le puteam executa in Pădurea Razi, ținând cont de faptul că această pădure era una de exploatare și nu o padure de tip parc, singura soluție viabila la acest moment a fost cea de a face o lucrare de stabilizare a drumului existent, din materiale naturale, lucrare pentru care nu a fost necesară obținerea unei autorizații de construire.
Primaria a contractat prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice serviciile firmei Terra Building contra sumei de 728.746,53 lei fără TVA (148.297,05 EUR) lei pentru efectuarea lucrărilor de stabilizare a drumului din interiorul pădurii si a caii de acces.
Regimul juridic al terenului a rămas același si după investiție, acest drum de urcare spre pista fiind folosit in paralel atât de utilaje agricole, cât si de pietoni si bicicliști, indicatorul de la inceputul drumului atenționând conducătorii de utilaje agricole de faptul ca urmează un segment pe care circula si pietoni sau bicicliști.
Este de înțeles faptul ca in urma folosirii drumului de acces pana la pădure de către proprietarii de utilaje agricole, acesta se va deteriora in timp. In același timp se observa faptul ca au fost cetățeni care au intrat cu mașina sau cu ATV-urile pe acest drum, ceea ce va duce la distrugerea lui in timp.
Pentru cei care ați fost in pădurea din Cristian, ați observat că aceasta pădure este una destul de deasă, ceea ce face ca majoritatea timpului sa fie o pădure umbrita. Drumul stabilizat este in consecință afectat si in momentul in care ploua are nevoie de o perioada mai indelungată pentru uscare. Este normal sa se comporte altfel acest tip de lucrare comparativ cu o suprafață betonata sau asfaltata.
Prețul total al acestei lucrări a fost de 728.746,53 lei (148.297,05 EUR) pentru cei 3380.87 metri de stabilizare, însemnând un cost de 215.550 lei/km sau 215,5 lei/metru linear sau având in vedere lățimea de 3 metri a drumului, un cost de 71,8 lei/metru pătrat. Aceasta lucrare a fost recepționată in aprilie 2023 si este in garantie 36 luni din momentul predării.
Pentru cei care cred ca puteam asfalta pista de biciclete cu bugetul de 728.746,53 lei va recomandam sa va informați cât au costat pistele Avrig – Mârșa, pista de pe malul Cibinului din Sibiu sau pista Șelimbăr – Șopa.
A trecut aproximativ un an de la receptionarea acestei lucrari. Atasam mai jos cateva poze de pe parcursul lucrarilor, de la receptie si cateva poze mai recente.
Avand in vedere defăimările si acuzele false aduse zilele trecute la adresa dlui viceprimar, care nici macar nu a participat la receptia lucrarii, si a secretarului general, acestea sunt parte dintr-un plângere penală unde organele abilitate vor stabili de partea cui este adevarul.
Față de cele relatate vă lăsăm pe dvs. sa trageți concluziile.
Primarul Comunei Cristian,
Ioan Seuchea