Obiceiuri si Traditii

MANIFESTĂRI CULTURALE / POPULARE PERIODICE

Viaţa culturală a Cristianului este destul de bogată, ea desfăşurându-se în ritmurile celor patru anotimpuri, într-o consonanţă deplină. Locuitorii şi-au transmis din generaţie în generaţie datini şi tradiţii străvechi româneşti, iar altele sunt împrumutate de la etnicii germani cu care au convieţuit sute de ani.

Unele din aceste datini şi tradiţii sunt strâns legate de calendarul bisericesc ortodox, iar altele au dată variabilă. Aceste acţiuni sunt pregătite şi coordonate în marea lor majoritate de cadre didactice.

În sezonul de primăvară amintim:


Prima sâmbătă din Postul Paştilor, acţiune ce se desfăşoară de către copiii de la grădiniţă şi ciclul primar sub îndrumarea învăţătorilorp>


– 24 feb. – acţiune a elevilor din şcoală în colaborare cu muzeul ASTRA SIBIU – proiect iniţiat de profesorul de religie


(obicei sasesc). În prima zi de Paşti, elevii din şcoală stropesc cu parfum familiile şi primesc în schimb ouă şi cozonac. A doua zi cete de băieţi( adolescenţi) merg la casele fetelor prietene pentru a stropii florile( fetele)


totdeauna într-o joi, la 40 zile de la Paşti. Fiecare gospodar îşi pune la poartă frunze de leuştean, iar vârstnicii îşi pun la cingătoare frunzele cu speranţa că vor alunga durerile reumatice


Tot acum are loc comemorarea eroilor neamului. Această acţiune este organizată de Primărie, se depun coroane de flori la monumentele eroilor din sat, iar la cel din curtea Bisericii Ortodoxe se face slujbă de pomenire, iar elevii prezintă cântece şi poezii patriotice. După cuvântarea primarului, participanţii sunt invitaţi la un pahar de vin-suc şi cozonac.p>


mestecenii – în sâmbăta Rusaliilor grupuri de băieţi merg cu căruţele la pădure, cu aprobarea Primăriei, taie mesteceni pe care îi aduc în sat, îi pregătesc, iar seara, până noaptea târziu, îi pun la porţile caselor cu fete scăpate de şcoală. Tinerele ies şi îi omenesc cu prăjituri şi vin.Tinerii sunt obligati să participe la acţiunile de împădurire organizate de Primărie.


A doua zi de Rusalii–după terminarea liturghiei, toţi enoriaşii prezenţi în frunte cu preoţii, cu prapuri, se deplasează la cea mai apropiată holdă din sat, unde se citesc rugăciuni pentru ocrotirea lanurilor de dăunători şi de fenomene distructive ale naturii.

În sezonul de vară amintim

În perioada de vară fiecare vecinătate( vătăşie) organizează o întâlnire a membrilor săi, la iarbă verde unde se discută probleme specifice vecinătăţii acţiune ce se încheie cu un grătar şi voie bună.

 

 • Sânzâienele(24 iunie) – fiecare familie culege sânzâiene(flori de câmp), îşi pune la poartă, iar copii împletesc coroniţe pe care le aruncă pe casă.
 • În prima parte a lunii august, din doi în doi ani, are loc întâlnirea saşilor plecaţi în Germania, acţiune organizată în colaborare cu Biserica Evanghelică din Cristian şi cu sprijinul Primăriei.

 

 

 

 

 

Ziua Crucii -în ziua de 14 septembrie în cadrul celor două biserici ortodoxe se face o slujbă specială prin care sunt sfinţite boabe de grâu ce urmează a fi însămânţate pentru a da roade bogate.

În sezonul de toamnă amintim:

Sărbătorirea culesului viilor – proprietarii de vii invită prieteni, vecini, colegi la cules, acţiune ce se încheie cu un grătar, stropit cu must proaspăt. Până seara târziu se văd fumurile grătarelor, se simte mirosul cărnii prăjite şi se aude larma glasurilor bucuroase ale gospodarilor.

Cu câteva decenii înainte se organiza un bal al strugurilor în jurul datei de 20 octombrie.

Hramul Bisericii Ortodoxe parohia II 13.XI  Sfântul Ioan Gură de Aur

Iarna este anotimpul cel mai bogat în tradiţii, datini şi obiceiuri:

30.XI – activităţi sportive – Cupa 1 Decembrie – concursul de tenis de masă se desfăşoara de către Şcoala cu clasele I-VIII Cristian în parteneriat cu ISJ Sibiu şi cu sprijinul Primăriei Cristian. Concursul se desfăşoară pe 5 categorii de vârstă:

– cls. V-VIII – gimnaziu(şcoli din judeţ)

– liceu (licee din judeţ)

– studenţii comunei Cristian

– seniori 25-59 ani Cristian şi comunele învecinate

–  veterani 60-99ani -Cristian şi comunele învecinate

Antrenamentele din cursul anului se desfăşoară în sala de sport a Şcolii cu clasele I-VIII Cristian, iar concursul se desfăşoară în sala Căminului Cultural din comună.

În luna noiembrie se organizează şezători- clacă- la depănuşatul porumbului. Tinerii sunt răsplătiţi de gazde cu gogoşi şi vin fiert.

 • 6 decembrie – se aleg conducătorii cetei junilor, judele, pristavul, pargar, crâşmarul bătrân şi crâşmarul tânăr. La eveniment participă primarul şi viceprimarul şi două familii în calitate de taţi ai feciorilor, care răspund de buna desfăşurare a activităţii cetei pe toată durata sărbătorilor.
 • 24 decembrie – colindatul copiilor, tinerilor, familiştilor
 • 25 decembrie – chematul fetelor la joc de către şefii cetei junilor

–   Irozii – teatru popular – participă elevii din ciclul primar

 • 26 decembrie – hora fetelor – ridicatul fetelor
 • 27 decembrie – căluşerii joacă la primărie, preot şi gospodarii care îi invită
 • 28 decembrie – întâlnirea Junilor la Sălişte
 • 31 decembrie – Pluguşorul şi Revelionul
 • 1 ianuarie –  Sorcova
 • 6 ianuarie – ieşirea la apă – Botezul Domnului – ceata junilor pregăteşte cele necesare

– seara la joc – ridicatul Ionilor

 • In perioada ianuarie-februarie fiecare vecinătate îşi organizează adunarea de dare de seamă şi proiecte pentru anul în curs, acţiune finalizată cu o petrecere sau carnaval.

Târguri de animale:

– prima duminică din luna mai
– ultima duminică din luna septembrie